The state of education on autism spectrum disorders at universities

Linkedin   
Whatsapp   

Over the past two decades, autism spectrum disorder, or ASD, has become a more common diagnosis among children worldwide, and represents a diagnosis that transcends racial, ethnic, and socioeconomic differences.

The Centers for Disease Control and Prevention reports that one in 44 children will be diagnosed with ASD in 2022, compared to 150 in 2000. For parents, educators, and communities, this means many more children in the classroom who have been diagnosed with special needs and need specialized help. “Teachers and aides may need to help these students process the material differently so they can learn it better, or they may need to help students manage their emotions or learn social skills to better interact with their peers and the world around them,” emphasizes Dr. Vladimir Trajkovski, professor at the Faculty of Philosophy in Skopje. He is the president and one of the founders of the Macedonian Scientific Society for Autism.

The increasing incidence of ASD, and the increased awareness of what students with ASD need to succeed in the classroom, has created a demand for teachers and professionals specifically trained to work with children with autism. “Understanding what autism is, what to expect, and how to communicate with individuals who have this lifelong developmental disorder can be an essential aspect of the work of the school psychologist, special education teacher, speech-language teacher, occupational therapist, principal, doctor, physical therapist,  behavior specialist, and many others,” points out Dr Trajkovski.

The discussion on this topic will take place on March 13, 2023, at the 11th Annual Conference of Europe’s Sciences and Arts Leaders and Scholars. The experts will also touch upon the need for the education of specialists in treating autism disorders. “Southeastern European countries do not have autism education like Western countries. There is a lack of knowledge and of experts on autism. Autism should also be introduced as a compulsory subject at the first level of study in the curricula of the departments of special education, rehabilitation, pedagogy, psychology, the faculties of education. As well as introducing the optional subject of autism at the first and second level of study at medical faculties and for additional training for medical, special education, teaching, and other professional staff working in autism centers and educational institutions”, emphasizes Dr Trajkovski.

Source: https://en.almamater.si/

МНЗА и во 2023 продолжува со вебинарите за аутизам

Linkedin   
Whatsapp   

Почитувани колешки и колеги,

Сакаме да ве известиме дека МНЗА неуморно и во 2023 година ќе продолжи со одржување на вебинарите со светските експерим за аутизмот. Ви го најавуваме 17-от вебинафр по ред, а четврти во соработка со АРИ за 26 јануари со проф. д-р Бет Малоу.

Д-р Малоу е професор по неврологија и педијатрија, шеф за когнитивен детски развој и директор на Одделот за спиење на Вандербилт и јадрото за спиење на Вандербилт. По завршувањето на комбинираната програма за додипломски и медицински факултет на Универзитетот Нортвестерн, таа служеше како резидент на неврологија во Програмата Харвард-Лонгвуд и како соработник по клиничка неврофизиологија во Националниот институт за здравје. Таа беше на факултет на Универзитетот во Мичиген пред да дојде во Вандербилт во 2003 година. Клиничките, образовните и истражувачките програми на д-р Малоу се фокусираат на влијанието на лекувањето на нарушувања на спиењето врз невролошките болести, со фокус на аутизмот и сродните нарушувања на невроразвојот. тој служи како главен истражувач на Vanderbilt’s Autism Speaks Autism Care Network, еден од повеќекратните регионални центри низ Северна Америка финансирани за развивање стандарди за медицинска нега за деца со аутизам и има спроведено федерално финансирани испитувања на мелатонин и едукација за спиење во однесувањето.

Вебинарот е закажан за во четврток 26 јануари во 19:00 часот. Претходно е потребно задолжително пријавување на Гугл Формс најдоцна до 24.01.2023. Покани и ЗУМ линк ќе им бидат испратени само на тие што пишуваат коректни имиња и презимиња (не само иницијали) и коректни е-пошти.

Се гледаме во четврток вечер.

Претседател на МНЗА

Информација до медиумите – повод едукативниот семинар за катастрофи

Linkedin   
Whatsapp   

Почитувани претставници на медиумите,

Македонското научно здружение за аутизам (МНЗА) по повод завршување на проектот „Учам и ги надминувам своите граници“ има чест да Ве покани на промоцијата што ќе се одржи во понеделник на 12.12.2022 година во 12:00 часот во сала за седници на Филозофскиот факултет во Скопје.

Проектот е финансиран од Еразмус плус програмата на ЕУ и истиот го спроведуваме заедно со други 7 асоцијации од Турција, Италија и ЕДСА.

Проектот е наменет за изработка на образовни документи со специјална образовна методологија за да можат лицата со аутизам, Даун синдром или интелектуална попреченост да се стекнат со вештини за да го покажат вистинскиот курс на дејствување по катастрофи и вонредни ситуации.

Главните цели на овој проект се:

 • Комуницирање со луѓе од доверба,
 • Да се остане безбеден,
 • Надминување на различни ризици од катастрофи и итни случаи.

На промоцијата ќе бидат прикажани резултатите од проектот. Повеќе информации за проектот може да се најдат на веб страниците: http://afadotizmdown.ogu.edu.tr/ и https://www.lebelproject.com/.

Покрај членовите на МНЗА ќе присуствуваат и членови од Дирекцијата за управување со кризи, претставници на Црвениот Крст на град Скопје, родители на деца со аутизам, Даун синдром, интелектуална попреченост и други невладини организации.

Во прилог на оваа информација ви ја праќаме и програмата на настанот и постерот за илустрација. Доколку сте заинтересирани за изјави Ве молиме најдоцна во 11:45 часот да бидете во салата за седници на Филозофскиот факултет во Скопје.

Белешки до уредникот

МНЗА е национална асоцијација со најдолг стаж од 22,5 години во полето на аутизмологијата во Македонија. Главна цел е да ги унапреди правата на лицата со аутизам и нивните семејства и да им помогне да го подобрат квалитетот на нивниот живот. Обезбедува ефективна и ефикасна врска со други меѓународни организации за аутизам и соработува со меѓународни научни и образовни институции. Членовите на МНЗА објавуваат книги, прирачници, памфлети, брошури, како и научни трудови во високо реномирани научни списанија со фактор на влијание.

Претседател на МНЗА

Промоција на ЛЕБЕЛ проектот – 12.12.2022

Linkedin   
Whatsapp   

Почитувани родители, колешки и колеги,

Македонското научно здружение за аутизам (МНЗА) по повод завршување на проектот „Учам и ги надминувам своите граници (ЛЕБЕЛ) има особена чест да Ве покани на промоцијата што ќе се одржи во среда на 12.12.2022 година во 12:00 часот во сала за седници на Филозофскиот факултет.

Проектот е финансиран од Еразмус плус програмата на ЕУ и истиот го спроведуваме заедно со други 7 асоцијации од Турција, Италија и ЕДСА.

Проектот наменет за изработка на образовни документи со специјална образовна методологија за да можат лицата со аутизам, Даун синдром или интелектуална попреченост да се стекнат со вештини за да го покажат вистинскиот курс на дејствување по катастрофи и вонредни ситуации.

Главните цели на овој проект се:

 • Комуницирање со луѓе од доверба,
 • Да се остане безбеден,
 • Надминување на различни ризици од катастрофи и итни случаи.

На промоцијата ќе бидат прикажани резултатите од проектот. Повеќе информации за проектот може да се најдат на веб страницата: http://afadotizmdown.ogu.edu.tr/ и https://www.lebelproject.com/.

Напоменуваме дека од 11:30 часот започнува регистрацијата и Ве замолуваме да бидете точни затоа што планираме да почнеме точно во 12:00 часот. Потенцираме дека оваа покана е лична и не е пренослива на други лица. Претходно е задолжително пријавување на Гугл формуларот, а бројот на учесници е строго ограничен. Предност ќе имаат родители на деца со аутизам, Даун синдром и интелектуална попреченост, невладини организации што се занимаваат со оваа проблематика, членови на МНЗА и постдипломци на насоката ИП и аутизам на Филозофскиот факултет во Скопје.

Претседател на МНЗА

Предавањата на вон. проф. д-р Јоана Косевска

Linkedin   
Whatsapp   

Почитувани колешки и колеги,

Ви ги споделуваме предавањата на вон. проф. д-р Јоана Косевска што ги одржа на 19 и 20 септември 2022 година на Филозофскиот факултет, а во организација на Македонското научно здружение за аутизам.

Психолошки аспекти на аутизмот

Лични ресурси во справување со аутизмот

Аутизмот во Полска

Доколку ги користите, не заборавајте да ги цитирате, инаку ќе се смета за плагијаторство.

Претседател на МНЗА

МНЗА коорганизатор на конференција во Индија

Linkedin   
Whatsapp   

Почитувани читатели,

Со задоволство ве информираме дека МНЗА стана коорганизатор на конференција на Индиската академија за здравствена психологија што ќе се одржи во Индија од 22 до 24 декември 2022 година. Пријавувањето, темите и другите важни детали можете да ги најдете на следниот ЛИНК. Доколку се формира група на стручњаци од Македонија или Балканот би можело да се направи и онлајн учество. Ги очекуваме вашите пријави.

Претседател на МНЗА

„Светските експерти за аутизмот гости на МНЗА“

Linkedin   
Whatsapp   

Почитувани колешки и колеги,

Со особено задоволство сакаме да ве поканиме на серијата предавања што ќе ги одржи вонреден проф. д-р Јоана Косевска од Педагошкиот универзитет во Краков, Полска. Таа инаку е моја познаничка и соработник во последните 15 години во кои реализиравме одлична соработка. Овие предавања се инаку во серијата „Светските експерти на аутизмот гости на МНЗА“ што ги реализираме во последната 1,5 година, но овој пат со физичко присуство во живо на Филозофскиот факултет. Досега имаме пријавено 72 заинтересирани лица, но свесни сме дека многу од нив нема да дојдат. Затоа можеме да си дозволиме да се пријават уште 30-тина лица, за да во живо бидат 50-тина гости. Регистрацијата ќе се одвива најдоцна до 14 септември на следниот Гугл формулар. Инаку, предавањата ќе се одржат на 19 и 20 септември во големиот амфитеатар на ФЗФ со почеток во 13:00 часот. Пријавувањето е задолжително, превод и сертификати не се обезбедени, што значи во аудиториумот ќе имаме студенти и колеги кои ги интересира „чиста наука“. Во прилог се илустрациите за предавањата.

Претседател на МНЗА

Обука за неинтегрирани примитивни рефлекси

Linkedin   
Whatsapp   

Почитувани колешки и колеги,
Ве известуваме дека е планирана обука за месец октомври или најдоцна ноември оваа година во Скопје за АБ програма – проценка и третман на неинтегрирани примитивни рефлекси кај деца со тешкотии во учењето и пречки во развојот.

Примитивните рефлекси, како основа за правилен психомоторен развој, се интегрираат во првите години од животот. Меѓутоа, доколку тоа не се случи, децата може да имаат различни тешкотии во учењето, координацијата, моторните вештини, говорот, слаб имунитет, анксиозност, ноќното мокрење, итн.
Неинтегрираните примитивни рефлекси се присутни и кај децата со пречки во развојот и затоа е важно да се направи нивна процена и третман. АБ програмата е наменета за сите кои се занимаваат со развој и работа со деца (дефектолози, психолози, воспитувачи,…) како и родители. Со програмата АБ ќе го совладате теоретското знаење за развојното и невролошкото значење на примитивните рефлекси и преку практични вежби ќе научите да оценувате и интегрирате 20 примитивни рефлекси. Со вежби за интеграција на примитивни рефлекси, можете да направите стимулација, превенција и се разбира, рехабилитација. Освен кај деца со пречки во развојот, широко се користи и кај деца со типичен развој, кај кои задржаните рефлекси можат да предизвикаат поблаги проблеми како што се во прецизноста на движењето и тешкотиите во учењето.
Резултатите се гледаат многу брзо, често и по првиот третман, а најважно е што нема никакви несакани ефекти и не можете да направите ништо што може да му наштети на детето.
Обуката ги содржи следните единици:
– Примитивни рефлекси, развојно значење, функција и поделба;
– Симетрија:
– Вежби за подготовка за учење, концентрација;
– 20 рефлекси индивидуално третирани со теоретски дел со развојно значење и последици од неинтеграција, тест за рефлексна проценка, вежби за стимулација и рефлексна интеграција.
– Профили на доминација.
По завршувањето на обуката ќе добиете прирачник и сертификат од белградскиот центар за развој БЕРЦ.
Обуката се реализира во временски интервал петок од 15:00 до 19:00 часот, сабота и недела од 10:00 до 17:00 часот. Времето зависи од ритамот на групата, односно времето потребно за вежбање.
Автор и предавач е Александра Буковица, магистер дефектолог-олигофренолог, автор на акредитирани програми, апликации за деца со тешкотии во комуникацијата, MNRI практичар, BRAIN GYM, ATOS советник …

Обуките ќе се реализираат ако се формира група од најмалку 10 учесници. МНЗА дава само морална и академска поддршка и нема да биде вклучена во финансиските трансакции и плаќања за обуката, т.е. нема никаков материјален интерес од истата. Покажувањето интерес од ваша страна започнува веднаш.
Пријавување и информации на e-mail abukovica@gmail.com.

МНЗА

 

INVITATION to participate on international Autism_PCP conference

Linkedin   
Whatsapp   

Respected colleagues,

It is a great honor and pleasure for me on behalf of the Macedonian Scientific Society for Autism to invite you to the international conference entitled “People with Autism in the Spotlight – Support through Person Centered Planning”, which will be held on August 25th 2021, on the platform ZOOM starting exactly at noon CET.

This conference is a final event of the 3-year project “A holistic approach to person-centered planning for Autism” (AUTISM_PCP), from the Erasmus + program of the European Commission, with reference number 2018-1-EL01-KA204-047788.

The specific goal of the event is to promote the person-centered planning methodology adapted for people (including children) with autism, which has been developed as a key result of the work of the Autism PCP international consortium in the past three years. Although the main implications relate to social services, the benefits of applying individual-oriented planning in education are particularly significant, especially in the educational transitions of students with autism.

MSSA in the last 17 pandemic months continuously raise bots on educating professionals and parents of children and people with autism spectrum disorder, and will continue to do so in the coming period. This international conference, which will be attended by lecturers from the United States, Australia, Cyprus, Greece and Macedonia, is only one part of that overall educational activity, which will continue in the future.

If you want to take part, it is mandatory to sign up and fill in the Google Form at the following link: https://forms.gle/AgeUC2zq1UXR5XKN7

You can apply by August 20th of this year at the latest. Participation is without paying a registration fee. The conference will be certified, and to get a certificate you need to be present on the ZOOM platform from the very beginning to the end of it.

We will be very glad if you also take part in this important international conference.

05.08.2021                                                                              With respect,

Skopje                                                                            President of MSSA

Autism_PCP conference in Greece – MSSA’s Vice President speech

Linkedin   
Whatsapp   

Hello everyone,

My name is Ivana Vasilevska Petrovska – and thank you so much for coming to this online conference. On behalf of all my colleagues, I want to say to every parent, teacher and any other professional involved in autism – it is great to have you here!

I’m vice president of the Macedonian Scientific Society for Autism, one of the researchers and trainers who worked on the Autism PCP project for the past 3 years.

This conference is about dissemination of the project results, and so, in this short presentation I will give an outline of:

 • the motivation for this project
 • the purpose of the field research we conducted
 • and the main findings of the articles published

People with an autism spectrum condition are entitled to services that enable participation and access to society on equal bases with everyone else. Furthermore, they are entitled to a voice on all aspects of their life, having to make decisions and not having decisions made for them. We undertook this project in order to explore and adapt the PCP methodology – to the needs of people with autism.

The first step we took in developing the autism PCP approach was a research of good practices.

Complementary to the good practice research, next, we looked at the current conditions for people including children, with autism, across the partner countries. We did a field research, a survey with 127 informants, coming from 4 distinct groups of stakeholders:

 • young people with autism,
 • parents and family members of people with autism
 • teachers and
 • Other professionals, such as: special educators, social workers, psychologists, therapists, counsellors etc.

To facilitate further understanding of the daily challenges experienced by persons on the spectrum and their families, we looked at key topics that are well documented areas of need for persons with autism.

Each topic was discussed in the frame of four questions or sub-topics: (1) is there any intervention or support in place right now (if needed)? (2) What is working? (3) What is not working? (4) What would be required to help?

In this way, we successfully collected a wealth of significant information that was subsequently published in 2 international journals.

The first article that came out is entitled  Environmental Barriers and Facilitators to Participation of People with Autism Spectrum Disorders: stakeholders’ perspective

This title was published in the Journal of Reattach therapy and Developmental diversities. An international journal – indexed in Scopus, that publishes open access and the article is open for anyone interested to read it.

In this study, we identified the most common barriers faced by individuals with autism and highlighted facilitating factors that we then utilized in the development of an autism specific PCP approach.

The barriers, affecting not only the individual with autism, but also family functioning and quality of life, stem from difficulties related to the autism condition- but also from environmental factors. We found that environmental accommodations could significantly reduce barriers resulting from the autism challenges. These accommodations or positive practices balance out the environmental barriers, that we defined as communication, attitudinal, and systemic barriers.

 • According to stakeholders, over half of the individuals with autism required supports to communicate effectively.
 • A significant number of individuals in our sample were not supported regarding challenges in social interaction/communication (29.87%) and isolation/loneliness (53.25%).

Support for alternative means of communication is found to be one of the strategies to facilitate participation.

A very important consideration in supporting social communication and interaction is providing opportunities for socialization.

In relation to anxiety issues, One third of our sample is facing significant lack of necessary support.

And the prevalence of anxiety was (87%) in our sample. This is greatly larger than the prevalence cited in the literature that is (between 11 and 42%).

This condition places people in a vicious circle, as untreated mental health conditions can profoundly worsen autism’s behavioral challenges, and thus, additionally compromise social participation.

We have identified environmental, attitudinal and communicational barriers related to anxiety in persons with Autism, which need to be addressed in an effort of person-centered thinking and planning.

Generally, we found that people with autism are a largely under-served population so our next article was more focused on this issue.

It is entitled PARENTAL PERSPECTIVES ON SUPPORT NEEDS AND AVAILABILITY OF AUTISM SERVICES IN SOUTH AND SOUTH-EASTERN EUROPE and was published in the Journal Advances in Autism.

This journal is not open access, but we can share an author’s copy with anyone interested.

This title explored how service delivery systems are responding to the specific needs of autistic individuals, as perceived by parents.

Thematic analysis revealed three broad themes:

 • challenging pathways to service utilization,
 • insufficient service options and providers’ competences, and
 • a lack of continuous and meaningful support across life span.

A concerning portion of close to 50% of perceived needs of children and youth are currently not being met.

Challenges with service utilization includes problems with accessibility of existing services and support, related to time and effort required to advocate for and obtain support as well as information about available options. The significant financial burden on families associated with supporting an autistic individual has been well documented. Increased funding allocated in the form of reimbursement of commercially available services can lift the financial barrier identified in accessing autism services.

Next, our results show a limited range of available services that is not sufficient to meet the support needs of individuals on the spectrum. The most critical areas of needs include management of challenging behaviors, social and communication skills, atypical sensory reactivity, and loneliness and depression. Autistic individuals have diverse support needs and the support systems are lacking specific understanding in meeting those needs.

Findings supporting the third theme emphasize that communities need greater understanding of the heterogeneity in the autism population as well as the changing support needs over time, in order to provide appropriate and meaningful education programs and community and health services to children and individuals across the life span.

The need for a more flexible and individually tailored approach in service provision dominated in the experiences of the caregivers. Individualized and person-centered approach in service provision is considered instrumental in providing appropriate and meaningful programs to meet holistic needs.

Individualization of services inherently requires more personal and parental input in educational planning and service planning in general. Besides input from caregivers, a key consideration to the person-centered approach is meaningful participation of the individuals themselves, in decision-making and expressing aspirations and support needs. We advocate for a shared decision-making approach, based on a collaborative framework between autistic individuals, their families, and service providers in order to enhance individual’s outcomes. It is imperative to devise truly participatory mechanisms attentive to the diversity of voices within the autistic community.

We have shown that people with ASD have unique support needs that are qualitatively different from other special needs. and communities are lacking specific understanding and approaches in meeting those needs. The personalization of support services is a crucial factor to promote health, equity and well-being of persons with ASD. This approach is also considered as an effective practice in supporting children and adults with Autism Spectrum Disorders (ASD), to increase social inclusion, independence, choice and autonomy. The insights from key stakeholders’ view point represents indispensable considerations in overcoming barriers to social participation and increase decision making through Person-Centred support for people with ASD.

 “When people not used to speaking out are heard by people not used to listening then real change is made.” (John O’Brien)

This is what PCP can provide for people with autism – to speak out and be heard.

Thank you very much for your attention!

I wish you all the best, greetings from Lake Prespa!

MSSA Vice President