CUPID лесно читлива брошура за лица со интелектуална попреченост

Почитувани лица со интелектуална попреченост и вашите семејства,

За потребите на CUPID COST проектот изработивме лесно читлива брошура со која треба да го промовираме проектот кај сите лица со интелектуална попреченост и нивните семејства. Можете да ја погледнете овде, а исто така секој ден по една страница ќе биде споделувана на нашите социјални медиуми. Ги очекуваме вашите коментари, доколку имате забелешки за подобрување на истата на следната е-пошта: president@mssa.org.mk.

Претседател на МНЗА

24. вебинар „Светските експерти за аутизмот гости на МНЗА“

Почитувани колешки и колеги, драги студенти,

МНЗА продолжува со спроведување на вебинарите „Светските експерти за аутизмот гости на МНЗА“ и веќе на репертоарот во вторник на 07.11.2023 година е д-р Јасир Ахмед Сајед кој ќе предава на тема: „Како хромозомскиот локус 1q21.1 го зголемува ризикот за нарушувања од спектарот на аутизмот“. Вебинарите не се наплатуваат. Потребно е задолжително пријавување на сите заинтересирани на следниот ФОРМУЛАР. За да добиете линк за Мајкрософт Тимс потребно е да оставите точно име и презиме и е-пошта. Сертификат што некому живот значи не се добива.

Ве очекуваме!

Претседател на МНЗА

Завршна онлајн конференција од проектот: „Вклучување преку социјални вештини за ученици со аутизам и интелектуална попреченост“

Почитувани колешки и колеги, драги родители на деца со АСН и ИП,

Имам особена чест да ве поканам на завршната онлајн конференција од Еразмус плус проектот: „Вклучување преку социјални вештини за ученици со аутизам и интелектуална попреченост“ што ќе се одржи преку платформата ЗУМ на 06.11.2023 година со почеток во 17:00 часот. Во последните две години МНЗА, заедно со раководителот на проектот ОУ „Милоје Павловиќ“ од Белград и ФАСПЕР од Белград, Србија направи корисни материјали за наставниците и асистентите кои работат во редвониот образовен систем. Пријавувањето е задолжително на следниот ЛИНК. Само со оставање на точни податоци и точна е-пошта ќе можете да го добиете ЗУМ линкот. Во прилог е програмата на настанот. Го очекуваме вашето присуство и вашиот придонес на самата конференција.

Претседател на МНЗА,

МНЗА заедно со колеги од универзитетот во Кардиф презентираше заеднички труд

Почитувани колешки и колеги,

Со особено задоволство сакам да ве информирам дека членови на МНЗА беа коавтори на колеги од Универзитетот во Кардиф, на денес завршениот 14-тиот Балкански конгрес по Хумана генетика, што се одржа во Скопје од 5 до 7 октомври. Постерот го презентираше м-р Ирена Стојановска, а трудот е со наслов: THE IMPACT OF WHITE MATTER ALTERATIONS IN 16P11.2 DELETION AND DUPLICATION SYNDROME. Нашиот асптракт се наоѓа на 99 страница, а целиот зборник можете да го симнете ОВДЕ. Во продолжение постерот и апстрактот во форма на слики. Честитки до сите од тимот.

   

Забелешка: сите автори се сложија позади нашето име да стои зборот Македонија, како што е во постерот. Но, од за нас неразбирливи причини организаторот во апстрактот го сменил во пежоративното име. Јавно се оградуваме од овој чин и го осудуваме.
 
Претседател на МНЗА

Повик до организации и здруженија на лица со интелектуална попреченост

Почитувани,

Ги покануваме сите организации и здруженија на лица со интелектуална попреченост да се вклучат со проектниот тим за превенција од рак кај лицата со интелектуална попреченост (CUPID) за да ја увидат важната област за превенција од рак за лицата со интелектуална попреченост. CUPID е проект финансиран од COST Акцијата при ЕУ.
Во моментов има ограничено знаење меѓу Европа за превенција од рак кај лицата со интелектуална попреченост. Многу надворешни и внатрешни фактори влијаат на ангажманот во здравствената заштита кај оваа популација што резултира со долгорочни здравствени последици. За личноста, предизвиците со комуникацијата, когнитивните способности и капацитетот за одлучување влијаат врз ангажманот во здравствената заштита. Дијагнозите на рак кај луѓето со ИП често се понапредни отколку кај општата популација и смртните случаи од рак кај оваа популација се јавуваат 20 години порано од општата популација. Факторите кои влијаат на нееднаквата здравствена состојба и прераната смрт кај лицата со интелектуална попреченост бараат понатамошна истражувања.
Важно е да се развијат врски за соработка со заедниците во ЕУ за истражување и давателиte на услуги за да се постигне консензус за решавање на овие предизвици. CUPID воспоставува активни работни партнерства со професори, специјални едукатори, истражувачи, невладини организации, негуватели, лица со интелектуална попреченост и креатори на политики. Дополнителни информации можете да погледнете на нашата веб-страница: https://cupidproject.eu
Со нетрпение очекуваме дополнително да се поврземе со вас во проектот CUPID во текот на следните две години и многу го цениме учеството на вашите организации во CUPID. Вашиот интерес за учество треба да го изразите на следната е-пошта: president@mssa.org.mk
Во писмото на намери треба да го напишете името на вашата организација, контакт лицето, контакт е-пошта, адреса на организацијата и веб страница.
Претседател на МНЗА

ISEC-ADE TeachSpace покана за тестирање на апликација

Почитувани наставници од редовните училишта,

Возбудлива можност за едукатори! Придружете се на TeachSpace и трансформирајте го дигиталното учење!

Дали сте едукатор страстен за создавање достапни средини за учење за ученици од спектарот на аутизам или интелектуална попреченост? Имаме единствена и вредна можност за вас да бидете дел од програмата TeachSpace Тестирање и обука на тренери (ToT)!

Ви го претставуваме TeachSpace, иновативна веб апликација развиена за да го трансформира дигиталното образование!

TeachSpace е специјално дизајниран да одговори на предизвиците со кои се соочуваат учениците со услови на спектар на аутизам (ASC) и/или интелектуална попреченост (ID) во пристапот до квалитетно дигитално образование. Со инкорпорирање на врвни истражувања, анализа на потребите на корисниците и практики за партиципативен развој, TeachSpace обезбедува инклузивна и привлечна средина за учење како никогаш досега.

Неговите два модула, Студио и учење, работат заедно за да создадат интерактивно и персонализирано дигитално образование. Модулот Студио им овозможува на воспитувачите да креираат прилагодена едукативна содржина, додека модулот Learning ги задоволува уникатните потреби на учениците со ASC и ID, обезбедувајќи приспособени повратни информации и следење на напредокот.

Ги покануваме наставниците, дефектолозите, рехабилитаторите, образовните асистенти, професионалните терапевти и образовните психолози да учествуваат во нашата програма за тестирање и обука на обучувачи (ToT).

Зошто треба да учествувате?

Со тестирање на TeachSpace и со станување учесник на нашиот курс за обука на тренери (ToT), ќе имате можност да:

Подобрете ги вашите наставни вештини: Откријте иновативни наставни стратегии и техники кои ја користат дигиталната технологија за да поттикнат достапни средини за учење. Стекнете експертиза во користењето на карактеристиките на TeachSpace за да создадете персонализирани искуства за учење што го максимизираат ангажманот и напредокот на ученикот.

Поврзете се со заедница на експерти: придружете се на енергична заедница на едукатори и професионалци посветени на унапредување на дигиталната пристапност и учење за поединци со различни потреби за учење. Споделете ги вашите искуства, разменувајте најдобри практики и соработувајте со истомисленици експерти во областа на аутизмот и ИД.

Станете TechSpace тренер: Како учесник на нашиот ToT курс, не само што ќе стекнете непроценливо знаење и вештини, туку ќе имате и можност да станете тренер на TeachSpace во вашата локална заедница. Со споделување на вашата експертиза и обука на колеги едукатори, можете да го засилите влијанието на TeachSpace и да играте витална улога во рушењето на бариерите за образованието и зајакнувањето на учениците со ASC и ID.

Обликувајте ја иднината на дигиталното образование: Вашите вредни повратни информации и сознанија ќе придонесат за тековниот развој на TeachSpace, осигурувајќи дека ги задоволува различните потреби на учениците со ASC и ID.

Како да се вклучите

✨ Изразете го вашиот интерес: изразете го вашиот интерес за тестирање на TeachSpace и придружување на нашиот ToT курс со пополнување на овој формулар.

✨ Бидете пионер: како учесник во програмата, ќе имате ексклузивен ран пристап до TeachSpace во септември 2023 година. Истражете ги неговите карактеристики, креирајте едукативна содржина и сведочете од прва рака за позитивното влијание што може да го има врз вашите ученици.

✨ Обезбедете вредни повратни информации: Вашите увиди и повратни информации се клучни за рафинирање и подобрување на TeachSpace. Споделете ги вашите искуства, предлози и препораки со нашиот тим, осигурувајќи се дека TeachSpace ќе стане исклучителна алатка за едукаторите и учениците, преку учество во анкета или дискусија во фокус групи.

✨ Научете и зајакнете ги другите едукатори: Вклучете се во нашата сеопфатна програма за обука на обучувачи (ToT) за да станете сертифициран тренер. Добијте вредни знаења, стратегии за настава и практични вештини и споделете ги со едукаторите во вашата заедница.

Вклучете се:

Тестирање на резиме на активноста на TeachSpace:

✅ Цели: Собирање вредни повратни информации и сознанија од едукатори како вас кои имаат практично искуство со TeachSpace. Со создавање и користење на најмалку една едукативна активност, ќе обезбедите суштински придонес што ќе ни помогне да го усовршиме и подобриме TeachSpace за подобро да ги задоволиме потребите на учениците со аутизам и ИД.

✅ Задача 1: Создадете барем една едукативна активност (на пр., збир на слајдови) користејќи го TeachSpace и имплементирајте ја со ученик во вашата пракса.

✅ Задача 2: Размислете за вашето искуство и дајте вредни повратни информации со пополнување прашалник и/или учество во дискусија во фокус група.

✅ Локација: Ваша сопствена училница!

✅ Временска рамка: во текот на септември 2023 година.

Резиме на активности за обука на обучувачи:

✅ Времетраење: 4 дена (20 часа)

✅ Цели: Подобрување на вашите вештини во методологијата за дигитално образование специфична за аутизам и обезбедување на алатки за висококвалитетни, достапни можности за дигитално учење за аутистичните ученици

✅Место и време: мај 2024 година, Кипар

Резиме на локалниот тренинг настан:

✅ Времетраење: 1 ден (6 часа)

✅ Цели: зајакнување на другите едукатори. Споделете ги знаењата, вештините и алатките со мин. 10 едукатори во вашата заедница

✅Место и време: помеѓу јуни и септември 2024 година, во вашата локална заедница.

Идеалниот учесник

Бараме висококвалификувани и искусни едукатори/обучувачи кои ги исполнуваат следниве критериуми:

✨ Ентузијасти сте за истражување на иновативни дигитални алатки во образованието.

✨ Може да се обврзе да ја заврши активноста за тестирање и да ги сподели нивните повратни информации во септември 2023 година.

✨ Докажана експертиза за обука и олеснување на возрасните ученици.

✨ Имајте искуство во инклузивно и аутистичко образование и/или рехабилитација.

✨ Способни се да ја завршат целата обука.

✨ Имајте способност и подготвеност да ја спроведете обуката до мин.10 колеги во училиштата или локалната заедница.

✨ Дали сте едукатор или терапевт со седиште во Бугарија, Кипар, Грција или Македонија?

Пополнете го овој формулар за да го изразите вашиот интерес денес.

Претседател на МНЗА

 

Обука за UNFPA за Сексуално и репродуктивно здравје и Родово базирано насилство кај лица со попреченост

На 10.06.2023 година Фондот за население на Обединетите нации (United Nations Population Fund – UNFPA) одржа обука за Сексуално и репродуктивно здравје и Родово базирано насилство (СРЗ и РБН), наменета за лица со попреченост и организации на лица со попреченост. Учесниците ја следеа обуката во просториите на ООН во Скопје и онлајн. На обуката учествуваше и Македонското научно здружение за аутизам (МНЗА) со свој претставник.

Обуката беше организирана во осум модули.

На почетокот, Нермина Факовиќ, претставник од Министерството за здравство ги презентираше меѓународните стандарди за зајакнување на одговорот на родово базираното насилство (РБН). Наведена беше и улогата на здравствените установи/работници во одговорот на РБН како и бариерите за здравствена заштита при РБН. Истакнато беше дека пристапот за обезбедување здравствени услуги при РБН треба да биде: родово чувствителен, фокусиран на жртвите и базиран на човековите права. Се претпочита да биде организиран во вид на интегриран одговор во постојните услуги, наместо во вид на самостојни, посебни услуги, особено во средини со ограничени ресурси.

Потоа, специјалниот едукатор/рехабилитатор Ангела Николовска зборуваше за сексуалноста кај лицата со попреченост, пристапите до информации и потребата за образование за сексуалноста и сексуалното здравје кај овие лица.

Наде Тофоска, социјален работник од Клиниката за гинекологија и акушерство, продолжи понатаму наведувајќи ги сексуалните и репродуктивните права на лицата со попреченост и најчестите начини на нивно кршење: наметната и/или присилна стерилизација, наметната/изнудена контрацепција, негирање на мајчинството, родителството и родителските права и сексуално и родово базирано насилство. Таа ги прикажа и бариерите со кои лицата со попреченост се соочуваат во пристапот до услугите за сексуално и репродуктивно здравје и последиците: непланирана бременост и неповолни исходи при раѓање, мајчински морбидитет и морталитет, сексуално преносливи инфекции, физичка и сексуална злоупотреба и силување, принудни здравствени практики и медицински процедури, ограничување и непочитување процедури, проблеми со менталното здравје. Беше прикажан примерот на Центарот за упатување на жртви на силување во рамките на Клиниката за гинекологија и акушерство.

На клиничките аспекти на сексуалното и репродуктивното здравје (СРЗ) кај лицата со попреченост се осврна доц. д-р Миле Тантуровски. Се дискутираше за специфичните влијанија на попреченоста врз сексуалното и репродуктивно здравје, како и специфичните тешкотии со остварувањето на потребите од СРЗ со кои овие лица се соочуваат, на пр. во врска со половиот развој, планирањето на семејство, бременост, породување, гинеколошко здравје и превенција. Тој посебно обрна внимание на потребата од специјалистичка интердисциплинарна здравствена грижа, фокусирана на потребите на лицето со попреченост и на колаборативно донсување одлуки, поради специфичноста на состојбата, можните коморбидни состојби и хронични медикаментозни терапии.

На крајот, Ангела Николовска даде повеќе предлози и совети за подобра комуникација со лицата со попреченост во врска со сексуалното и репродуктивното здравје.

Скопје, 10.06.2023

Подготвила:

Ирена Стојановска

Манифест: Градење на инклузивно општество за аутистичните луѓе

Аутизам Европа (AE) е меѓународна асоцијација која ги претставува аутистичните лица и нивните семејства со 90 организации членки во 40 земји, вклучително и во 26 земји-членки на Европската унија (ЕУ). Аутизмот е сложена доживотна развојна попреченост која се доживува различно од секој поединец. Се проценува дека седум милиони луѓе во Европа се аутистични, имајќи предвид дека стапките на преваленција проценуваат дека најмалку еден од 100 луѓе се на спектарот на аутизам. Аутистичните луѓе се соочуваат со многу различни бариери за нивно целосно вклучување во општеството во текот на нивниот живот.

Разберете го аутизмот и вреднувајте ги аутистичните луѓе

Разбирањето на аутизмот и неговата различност е најважно за поттикнување на вклученоста и пристапот до соодветна поддршка за аутистичните лица во општеството. Исто така, неопходен предуслов е да се осигура дека аутистичните лица се прифатени и ценети онакви какви што се. Тоа значи активна борба против штетните предрасуди и дискриминација што ги доживуваат во сите сфери на животот и да се осигураме дека тие не се цел на малтретирање или нефер третман. Зголеменото разбирање на аутизмот во општеството ќе придонесе за отстранување на значајните бариери за аутистичните лица, како што се пристап до дијагноза, образование, навремена поддршка и интервенции, целосно учество во заедницата, влез на отворен пазар на труд или независно живеење со соодветна поддршка.

Аутизам-Европа, исто така, ја повикува ЕУ и нејзините земји-членки да усвојат стратешки и интегриран европски пристап за да се задоволат потребите на аутистичните лица низ Европа и ги охрабрува земјите-членки на ЕУ да усвојат меѓусекторски национални стратегии или акциски планови, во согласност со UNCRPD и меѓународните препораки.

Македонското научно здружение за аутизам (МНЗА) во целост го поддржува Манифестот на Аутизам Европа и ги повикува сите релевантни фактори во Македонија да ги применуваат овие препораки и законски регулативи.

Целиот Манифест можете да го преземете ОВДЕ.

Претседател на МНЗА

The state of education on autism spectrum disorders at universities

Over the past two decades, autism spectrum disorder, or ASD, has become a more common diagnosis among children worldwide, and represents a diagnosis that transcends racial, ethnic, and socioeconomic differences.

The Centers for Disease Control and Prevention reports that one in 44 children will be diagnosed with ASD in 2022, compared to 150 in 2000. For parents, educators, and communities, this means many more children in the classroom who have been diagnosed with special needs and need specialized help. “Teachers and aides may need to help these students process the material differently so they can learn it better, or they may need to help students manage their emotions or learn social skills to better interact with their peers and the world around them,” emphasizes Dr. Vladimir Trajkovski, professor at the Faculty of Philosophy in Skopje. He is the president and one of the founders of the Macedonian Scientific Society for Autism.

The increasing incidence of ASD, and the increased awareness of what students with ASD need to succeed in the classroom, has created a demand for teachers and professionals specifically trained to work with children with autism. “Understanding what autism is, what to expect, and how to communicate with individuals who have this lifelong developmental disorder can be an essential aspect of the work of the school psychologist, special education teacher, speech-language teacher, occupational therapist, principal, doctor, physical therapist,  behavior specialist, and many others,” points out Dr Trajkovski.

The discussion on this topic will take place on March 13, 2023, at the 11th Annual Conference of Europe’s Sciences and Arts Leaders and Scholars. The experts will also touch upon the need for the education of specialists in treating autism disorders. “Southeastern European countries do not have autism education like Western countries. There is a lack of knowledge and of experts on autism. Autism should also be introduced as a compulsory subject at the first level of study in the curricula of the departments of special education, rehabilitation, pedagogy, psychology, the faculties of education. As well as introducing the optional subject of autism at the first and second level of study at medical faculties and for additional training for medical, special education, teaching, and other professional staff working in autism centers and educational institutions”, emphasizes Dr Trajkovski.

Source: https://en.almamater.si/